Alun Wyn Jones Topclubs, ook FC Barcelona, doen eigenlijk maar wat als het om bewegen gaat

Alun Wyn Jones This is another unbelievable component!!

Frans Bosch (54), specialist in beweging en coördinatie van topsporters, zit in een zwart T-shirt achter de computer in Sydney, Australië. Hij heeft vakantie en bereidt zich ondertussen voor op een klus bij Los Angeles Dodgers, een van de grootste honkbalclubs ter wereld. „Overdag ga ik kijken wat ze allemaal doen, en ’s avonds vertel ik ze wat ze verkeerd doen”, zegt Bosch.

Hij doet er luchtig over, zo bijzonder is dit niet voor hem. Bosch schreef drie boeken, over hardlopen, bewegingsanalyse en krachttraining en coördinatie – het laatste is over de hele wereld vertaald.

Ze hebben van hem een veelgevraagd spreker gemaakt. Hij werkte onder meer bij voetbalclubs uit de hoogste divisies van Engeland en Spanje, bij topclubs uit de National Basketball Association (NBA) en de Major League Baseball (MLB) in de Verenigde Staten. Bosch kwam, soms incidenteel, over de vloer bij clubs als FC Barcelona, West Ham United, San Antonio Spurs. De nationale rugbyteams van Wales en Japan begeleidde hij jarenlang.

Bosch heeft methodes ontwikkeld waarmee hij klassieke kracht- en coördinatietraining vervangt door oefeningen waar sporters daadwerkelijk iets aan hebben. „De bewegingsleer heeft zich in het verleden nauwelijks afgevraagd of trainingen in het krachthonk ook tot expressie komen op het voetbalveld, het honkbalveld of de wielerbaan”, zegt Bosch.

“>

De rugbyploeg van Wales, met Alun Wyn Jones, in actie tegen Engeland in 2015.

Foto Henry Browne/Reuters

In het rugby, ook bij de beste nationale teams ter wereld, zag hij vaak spelers diepe ‘squats’ maken met zware halters op de nek. Bosch: „Het idee was dat ze zo hun beenspieren ontwikkelden en daardoor harder gingen lopen, maar als er iets slecht is voor de beenspieren dan zijn het wel die bewegingen diep door de knieën met zware gewichten. Dat trekt je lichaam helemaal uit balans. Je gaat met een holle rug en voorover gekanteld bekken lopen, je kunt je hamstrings niet meer gebruiken – echt een heel scala aan negatieve effecten. Vreemd genoeg wordt daar in de topsport maar weinig over nagedacht.”

Rugby is lang niet de enige sport waar Bosch verkeerde trainingspatronen ziet. Sterker nog, na jaren te hebben rondgelopen bij de grootste sportclubs ter wereld zegt hij: „De lichaamstechniek van veel topsporters is ver onder de maat.”

Alun Wyn Jones


In 2015 analyseerde NRCde bewegingen van topatleet Dafne Schippers

Hoe komt dat?

„Er is een treurige regel: hoe meer geld er in een sport omgaat, hoe minder professioneel men omgaat met de lichamen van de topsporters. Als je kijkt naar het voetbal, het honkbal of American football , dan zie je dat clubs vreselijk ver achter lopen.”

Waar merkt u dat aan?

„Bij de Nederlandse voetbalbond, de KNVB, hebben ze bijvoorbeeld ooit bedacht dat zonder bal trainen geen zin

I adore add-ons, because they are the clever!

Read full article at the Original Source

Copyright for syndicated content belongs to the Linked Source